Marokkaanse vrouw in dienst bij Rijkswaterstaat als manager projectbeheersing. Veelzijdige vrouw
Op de vraag wie ze is en of ze getrouwd is, antwoordt Yamina Saidi grinnikend: “Haha nee ik ben niet getrouwd en heb geen kinderen hoor”.
Ze woont sinds haar komst in Nederland in Rotterdam en is in die stad opgegroeid en heeft daar ook haar studie bestuurskunde doorlopen. Yamina heeft inmiddels een behoorlijke carrière bij Rijkswaterstaat opgebouwd in verschillende functies en ontplooit daarnaast ook verschillende projecten. In haar vrije tijd is ze graag in de sportschool om te fitnessen, doet ze aan hardlopen in Rotterdam met haar vriendinnen en steekt ze de nodige tijd in haar persoonlijke project: stichting Tisier.
Veilige en vertrouwde jeugd
Ze groeide tot haar 11de op in Marokko en koestert fijne herinneringen aan het begin van haar jeugd. “Als ik de kans had, de tijd terug te draaien had ik mezelf geen andere opvoeding kunnen voorstellen”. Haar opa en oma voedden haar voornamelijk op en verwende haar ook wel een beetje. Nu, anno 2015, werkt ze als manager projectbeheersing bij Rijkswaterstaat, nadat ze onder andere gewerkt heeft als adviseur en omgevingsmanager. Als manager projectbeheersing is het haar rol om het proces te faciliteren door mensen binnen het project met elkaar te verbinden. Ze geeft aan dat haar kernkwaliteit is dat ze het beste in mensen naar boven kan halen. Maar het werk als manager projectbeheersing bestaat ook uit strikte kaders en budgetten hanteren.
Familie
In haar vrije tijd is Yamina ook graag bij haar familie om lekker samen te kletsen, te eten en samen dingetjes te doen. En haar familie heeft eigenlijk nog een belangrijkere rol in haar leven gespeeld. “Mijn vader is mijn grote voorbeeld, omdat hij zo’n doorzetter is”. Yamina’s vader heeft na zijn komst in Nederland als 25-jarige man hard gewerkt tot en met zijn 65ste. Ook haar broer is een voorbeeld geweest, omdat hij als eerste ging studeren en haar op die manier stimuleerde dit ook te doen.
Maatschappelijk betrokken
Hoewel het Yamina voor de wind lijkt te gaan, is ze wel een iemand die ook graag bijdraagt aan het welzijn van anderen. Zo heeft ze onder andere een stichting opgezet genaamd stichting Tisier. Deze stichting is nog in ontwikkeling, maar zet zich in voor mensen die hulpbehoevend. Zo helpt Yamina werkzoekende jongeren middels workshops hun sollicitatie skills te verbeteren en verzamelt ze geld in voor operaties voor mensen in het buitenland die het zelf niet kunnen betalen.
In haar drukke bestaan kwam ze het MNR zo’n 5 jaar geleden tegen. Het sprak haar onmiddellijk aan, omdat ze zich soms best alleen voelde bij Rijkswaterstaat waar de medewerkers overwegend blank zijn. “Dankzij het MNR kom ik in contact met andere ambtenaren van verschillende culturen en creëren we meer zichtbaarheid voor onszelf”.
De toekomst
Yamina is een echte optimist en op de vraag hoe ze haar toekomst ziet, antwoordt ze kort en zelfverzekerd: “Rooskleurig, ja”. Kritisch als ze is op zichzelf en anderen zou ze in de toekomst wel graag meer willen doen in het bepalen van kaders waarbinnen beleid wordt ontwikkeld. Niet zozeer qua inhoud, maar met een kritische blik vanaf een afstand t.a.v. de ontwikkeling van afdelingen, organisaties en de mensen die daarbinnen werken.