In de spotlight: Joy Bindraban

“Het beste uit mezelf en uit anderen” Dit keer is Joy Bindraban, jurist en vitaliteitscoach, aan de beurt voor een flink vragenvuur.
Loopbaan
Na het studeren van rechten in Utrecht, waar hij een acht haalde voor zijn eindscriptie, vroeg Joy zich af “Wat nu?”. Zijn scriptiebegeleidster, raadsadviseur bij VWS, wees hem op de mogelijkheden van het Rijkstraineeship. Na een zware selectie, is Joy met zijn Rijkstraineeship gestart bij het ministerie van VWS. Nog voor het afronden van het traineeship werd Joy gevraagd voor de functie van stafmedewerker bij het Directoraat Generaal Rechtshandhaving van het ministerie van Justitie. Vier jaar later werd Joy, senior beleidsmedewerker verkeershandhaving. Bij het omvormen van het Directoraat Generaal Rechtshandhaving heeft Joy, als ontwikkelcoach, een aantal collega’s verder op weg geholpen met het opstellen van het persoonlijk ontwikkelingsplan. De drie bekende vragen (wie ben je? wat kan je? wat wil je?) hebben niet alleen zijn collega’s maar ook Joy verder geholpen in zijn verdere ontwikkeling als coach.
Op dit moment coacht Joy een groot aantal ambtenaren bij het Rijk. Daarbij staat diversiteit in de coaching voor Joy voorop.  De diversiteit zit niet alleen in het aantal coachees, maar ook in de coachingsvragen.  Na het lezen van het Vitaliteitsboek van Gerard van Vliet, heeft Joy zich verder gespecialiseerd als vitaliteitscoach. Het thema: “vitaliteit” begon bij Joy echt te leven na een bijzondere ontmoeting met Gerard van Vliet, in het kader van de NetworKing Academy, die Joy op Nijenrode heeft gevolgd. “Wanneer de omgeving van mijn coachee merkt dat de coachee, ander gedrag gaat vertonen, dan hebben we het samen goed gedaan”,  zegt Joy.
Naast vitaliteitscoach, werkt Joy als focusgroepslid mee aan het programma Kies Kleur in Groen (van het ministerie van EL&I) om meer diversiteit in het groene onderwijs te brengen. In het verbinden van bi-culturelen met de groene sector kan ik veel van mijn netwerkvaardigheid en creativiteit kwijt.
Droom
“Ik wil op 28 november 2066, vitaal 100 jaar worden.” Aldus Joy. “Veel mensen zeggen dan tegen mij: Dan loop je achter een rollator aan en zijn de vertrouwde mensen om je heen overleden. Echter, vitaal betekent voor mij: zonder rollator, maar een open blik en  nieuwsgierigheid naar andere mensen toe die mij helpen om nieuwe contacten te blijven leggen en daar de verbinding mee aan te gaan.
Passie & Inspiratie
Mijn dochter is mijn grootste inspiratiebron. “Zodra ik een gevoelige beslissing heb te nemen, kijk ik haar aan of bespreek dat met haar”. Zij voelt mij goed aan en voelt feilloos aan wat goed voor ons gezin is. Joy is ook erg betrokken bij haar persoonlijke ontwikkeling en bij haar buitenschoolse activiteiten als voorzitter van de Ouderraad.
De echtgenote van Joy, met wie hij al meer dan twintig jaar is getrouwd, is de andere belangrijke vrouw in zijn leven.  “Ze houdt mij dagelijks een spiegel voor én dwingt mij daardoor kritisch naar mijzelf te blijven kijken”. Dit bevordert mijn groeiproces.
MNR
Joy is vanaf het begin, MNR-lid en is sinds twee jaar bandleider en drummer van de MNR-muziekformatie. “Het leukste optreden vond ik in Almata/Den Dolder, waar we voor jongeren hebben opgetreden, die in detentie zitten en voorbereid worden op hun terugkeer in de samenleving. Verder verzorgt hij introductiebijeenkomsten voor nieuwe MNR-leden en organiseert hij in samenwerking met andere leden en partners van het MNR,  bijeenkomsten voor het MNR. Zo heeft hij het Special Event: “De kracht van netwerken” in het Hilton in Den Haag en de workshop: “Werken met coachingsvaardigheden” bij Intercoach georganiseerd. Op 28 juni is Joy betrokken bij de voorbereiding van het werkbezoek naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Welk lid zou u volgende keer graag in de Spotlight zien?
“Ik kan niet kiezen. De eerste die ik graag zou willen zien is Nazima Ramdien. Ik heb haar leren kennen bij Justitie en zij heeft zo’n ongelofelijke veerkracht. Dat waardeer ik in haar”. Ik wordt blij zodra ik haar zie!!
De tweede die Joy graag zou willen zien is Zeynep Alantor. Joy en Zeynep hebben veel met elkaar gemeen. Ze staan samen op de eerste brochure van het MNR. Hij kan altijd bij haar terecht voor advies, zelfs bij haar thuis. Haar brede kijk op zaken geeft Joy een ruimere blik op een groot aantal kwesties, heeft Joy ervaren.