In de spotlight: Giacomo Galli

Introductie

Mijn naam is Giacomo Galli. Ik werk als senior beleidsmedewerker klimaatadaptatie Caribisch Nederland bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Ik ben van jongs af aan geïnteresseerd in ongelijkheid, dit hebben mijn ouders mij meegegeven. Daarnaast heb ik van mijn vader ook een zekere voorliefde voor natuurwetenschappen meegekregen. Dit resulteerde uiteindelijk in een studie internationaal land- en waterbeheer in Wageningen. Na mijn studie kwam ik in het veld van ontwikkelingssamenwerking terecht en heb ik op veel plekken van de wereld gewerkt. Steeds vaker bevond ik mij ook in gesprekken met verschillende rijksdiensten over het verbeteren van het internationale waterbeheer. Op een gegeven moment dacht ik ‘laat ik het van binnenuit proberen’ en nu werk ik 3 jaar bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Inmiddels had ik ook een vrouw en twee kinderen en was ik een beetje klaar met intercontinentale reizen.

Al vrij vroeg heb ik mij aangemeld voor het MNR. Voor mijn werk is het belangrijk om meerdere geluiden en perspectieven te horen. Binnen mijn directe kring van collega’s is er toch sprake van een zekere homogeniteit, zowel in culturele achtergrond als opleidingsniveau. Het MNR helpt mij om af en toe uit die bubbel te breken en zo te kunnen reflecteren buiten de gebaande paden om. Ook als persoon vind ik het erg fijn om onderdeel uit te maken van een multicultureel netwerk. Ik ben geboren in Italië en als kind naar Nederland gekomen. Je zou kunnen zeggen dat ik inmiddels volledig geassimileerd ben, maar af en toe voel ik mij toch de buitenstaander. Overigens heb ik dat gevoel ook als ik in Italië ben. Mijn vrouw is Surinaams-Nederlander en we leren ook een hoop van elkaar op dit vlak.

Interesse(s)

Een van mijn grote passies is eten en voedsel in het algemeen. Zo ben ik lid van een oogsttuin, waar ik elke week samen met mijn kinderen groenten oogst. Ook bak ik zelf brood en allerlei aanverwante zaken. Gedeeltelijk is mijn liefde voor eten cultureel bepaald en heb ik het ook vanuit thuis meegekregen. Maar ook zijn er veel initiatieven in Nederland die heel inspirerend, het broodbakken en de oogsttuin heb ik tijdens mijn studietijd in Wageningen ontdekt.

Ik merk dat eten ook voor verbinding zorgt. Elke keer dat ik in een ander plek kom, of het voor werk is of privé, probeer ik mij te verdiepen in de lokale eetcultuur en juist de wat meer ‘uitdagende’ gerechten uit te

proberen. Mensen zien dat en waarderen als je oprecht geïnteresseerd bent in hun eetcultuur.

Vrije tijd

Ik heb kleine kinderen en breng zoveel mogelijk tijd met ze door samen met mijn vrouw. Verder maak ik tijd vrij voor vrienden en ben ik begonnen met rugby, een uitdagende sport wat wel zorgt voor de nodige afleiding. Er is daar ook veel broederschap, wat erg mooi is.

Voornemens

Het dossier waarvoor ik verantwoordelijk ben bevindt zich momenteel volop in de belangstelling, hierdoor neemt de druk toe. Ik hoop mijn rug recht te kunnen houden en mijn bijdrage te kunnen leveren aan plannen die het verschil uitmaken voor de inwoners van Caribisch Nederland.

Tot Slot

‘In the end everything will be ok and if it’s not ok, it’s not the end.’