In de spotlight: Ali Özyürek

Ik ben Ali Özyürek. In 1981 ben ik in het kader van gezinshereniging vanuit Turkije naar Nederland gekomen. Sindsdien woon ik in Arnhem, ben getrouwd, heb een zoon en een dochter, inmiddels opa van 4 schattige kleinkinderen.

Sinds 1983 werk ik in Arnhem, tot 2010 bij de rechtbank Arnhem. Vanaf 2010 werk ik bij het arrondissementsparket Oost-Nederland, een onder van het Openbaar Ministerie (OM).

Bij de rechtbank heb ik voornamelijk leidinggevende functies gehad. Bij het OM ben ik adviseur bedrijfsvoering. In deze functie hou ik mij bezig met onder andere auditing, kwalititeits- & procesmanagement.

Naast mijn reguliere functie ben ik ook lid van de Ondernemingsraad in de functie van voorzitter. Dit past heel goed bij mijn maatschappelijke betrokkenheid: niet vanaf de zijlijn roeptoeteren maar direct meedenken om het leven nog aangenamer te maken en iets te betekenen voor de collega’s en de organisatie.

In het verleden ben ik een periode raadslid geweest in de gemeenteraad van Arnhem. Al vanaf mijn eerste werkdag bij het Rijk zag ik dat er veel werd en wordt gesproken over de rijksambtenaren met een andere achtergrond, soms positief dan weer negatief en soms ook discriminerend. Ik vind het belangrijk om persoonlijk hier iets van te vinden en daar ook iets te zeggen maar beter is het om dit georganiseerd te doen.

Jaren geleden las ik een artikel over het MNR. De doelstellingen van het MNR spraken mij direct aan en werd direct lid. Sindsdien bezoek ik regelmatig de bijeenkomsten die door het MNR worden georganiseerd. In dit verband wil ik alle collega’s van het MNR bedanken die zich belangeloos inzetten voor een inclusief Nederland.

Ruud Lubbers was en is voor mij een voorbeeldige staatsman: gewoon normaal blijven onder alle omstandigheden. Hij was ook grote voorstander van een multiculturele samenleving.

Het boek van de Duitse schrijver Günter Wallraff “Ik (Ali)” kan ik iedereen aanraden omdat het de uitbuiting van gastarbeiders op een bijzonder goede manier in beeld brengt. Na zoveel jaren is de inhoud helaas nog steeds actueel.

Vrije tijd

In mijn vrije tijd besteed veel aandacht aan het gezin, vooral de kleinkinderen!

Voornemens

Over 3 jaren ben ik onafgebroken 40 jaar bij het Rijk in dienst. Aan het begin van mijn loopbaan kon je na 40 jaar met pensioen. Toen had ik mij voorgenomen om er na 40 jaar gebruik van te maken en dat ga ik ook doen om nog meer van het leven te genieten.

Tot Slot

Wil je door de ander geaccepteerd worden, dan moet jij eerst zelf de ander accepteren zoals zij/hij is.