In de spotlight: Foeng Tjin

Foeng Tjin heeft een Chinees/Surinaams achtergrond, zij is bescheiden van aard en hecht veel waarde aan respect voor de medemens. Ze is een echte familiemens: “als het met hun goed gaat, dan ben ik gelukkig”.

Foeng is meer dan 40 jaar geleden met haar zus als tiener vanuit Suriname naar Nederland gekomen. “Onze moeder kwam een jaar later, maar was toen al ernstig ziek. Zodoende waren wij binnen een jaar volle wezen en op onszelf aangewezen. Door hard studeren, werken en zuinig te zijn, hebben we echter onze plek en geluk gevonden.

Al die jaren heb ik geen behoefte gehad terug te gaan naar Suriname, maar nu speelt de gedachte om weer eens een keer een bezoek te brengen aan mijn geboorteland mij vaker door het hoofd. Ik heb mij dan ook als doel gesteld begin volgend jaar naar Suriname te gaan, samen met mijn vriend en mijn zoon, die hier geboren is en daar nooit is geweest, maar nu toch nieuwsgierig is geworden.”

Belastingdienst

Foeng werkt 33 jaar bij de overheid, waarvan de helft bij de Gemeente Amsterdam. Op dit moment werkt zij bij de Belastingdienst, kantoor Hoofddorp/Amsterdam. ‘Grote Ondernemingen’ als inspecteur vennootschapsbelasting en daarvoor tevens als klantcoördinator. “Het leuke en uitdagende aan dit werk is het onderzoeken en oplossen van de vraagpunten die voortkomen uit o.a. de aangiften en verzoeken (voor standpuntbepaling)”. “Geen enkele aangifte is hetzelfde”, geeft Foeng aan. Ze vindt het leuk om direct contact te hebben met de klanten en hun adviseurs.

Lau-Tse

Het volgende citaat van Lau-Tse is Foeng dan ook op het lijf geschreven:

“Ik heb drie schatten, die ik koester en behoed:

De eerste is liefde,

De tweede is bescheidenheid,

De derde is tevredenheid.

Slechts minnenden zijn moedig,

Slechts tevredenen mild,

Slechts bescheidenen kunnen gezag uitoefenen”

Lekker eten…

Foeng gaat graag met familie en vrienden “dimsummen” (d.i. een Chinese lunch met kleine ‘dimsumhapjes’) in Amsterdam. Daarnaast is zij gek op Surinaams eten, zoals pom, roti, barra, teloh, pastei, bojo, etc. “Ook Indonesisch eten vind ik lekker”. Ze geeft aan zelf geen ‘kookprinses’ te zijn.

Verder houdt Foeng van lezen en luistert zij graag naar muziek.

Ze heeft veel boeken gelezen, wat nog het meeste indruk bij haar heeft gemaakt, is het boek “De vliegeraar” van El Hosseini. Aan het tweede boek van hem “Uit de bergen kwam de echo” gaat ze beginnen…..

Het boek “Dit zijn de namen” van Tommy Wieringa doet haar aan “De vliegeraar” denken. De verschillen tussen arm en rijk lijken bijna niet te overbruggen. De identiteit, milieu en cultuur, waarin men wordt geboren, spelen een (te) grote rol. Om je daaruit te kunnen ontworstelen, is  zwaar. “Kansen liggen voor de (kans)armen niet voor het oprapen, zou je bijna kunnen zeggen.”

Een film die indruk op Foeng heeft gemaakt, is: “Les Intouchables”.

Het laat zien dat mensen uit verschillende culturen en standen vrienden kunnen worden, als ze maar voor elkaar willen openstaan en elkaar willen begrijpen. “Ik vond het een mooie en emotionele film. Je hebt elkaar nodig om mens te zijn. Het doet er niet toe, wie of wat je bent”.

Symfonieorkest

“Ik ben naar een Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam geweest. Zij speelden Beethovens Eroica en een Mozarts Klarinetconcert. Wat ik zo mooi vond, was de internationale bezetting van het orkest: multiculturele talenten, die Nederland kiezen om zich verder te ontwikkelen”.

Leren van het leven en het MNR

“Ik wil graag anderen helpen en een bijdrage kunnen leveren aan een vredige multiculturele samenleving, want we kunnen heel veel leren van elkaar, als we ons maar openstellen voor elkaar, dus: we LEREN van het LEVEN! Daarom ben ik blij lid te zijn van het MNR en mijn bijdrage aan de organisatie te kunnen leveren. En ook daar leer en geniet ik heel erg van!”