In de spotlight: Fatima Polat

“Mijn naam is Fatima Acikgoz-Polat (35 jaar). Ik ben geboren en getogen in Delft, maar woon al bijna 10 jaar in Rotterdam (op de Kaap). Ik ben getrouwd met een MBO-leraar en we hebben een dochter (2009) en een zoon (2010)”.

Van bedrijfsvoering naar beleid

“Met als achtergrond bedrijfseconomie (master Organisation: Change, HRM and Performance) en Certified Public Controlling (CPC) heb ik ruim 10 jaar als senior adviseur bedrijfsvoering/controller gewerkt bij de directie FEZ, eerst bij het ministerie van AZ en later bij BZK, waar ik o.a. verantwoordelijk was voor kaderstelling (AO/IC), planning & control, begrotingsproces en risico- en kwaliteitsmanagement op het gebied van de bedrijfsvoering.
Na een decennium FEZ was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik wilde heel graag een omslag in mijn carrière: van bedrijfsvoering naar beleid. Per 1 augustus ben ik aan de slag gegaan bij de afdeling Faciliteiten- & en Huisvestingsbeleid, wat voor mij een unieke kans is om mijn achtergrond en ervaringen te combineren met mijn belangstelling voor beleidsadvies en -ontwikkeling. Ik ben altijd graag bezig geweest met alle aspecten van de bedrijfsvoering, maar mijn passie ligt vooral bij het raakvlak tussen bedrijfsvoering en beleid.

Generalist

“Als kind wilde ik al heel graag bij publiek maatschappelijke organisaties werken: bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en de rol die de overheid hierin kan spelen. Ik ben iemand met sterke waarden en idealen, die ik graag in mijn werk wil toepassen.
Ik zoek actief naar kansen, mogelijkheden en verbeteringen en werk samen vanuit een gemeenschappelijk belang. Ik ben sterk gericht op relaties met anderen (samenwerking en communicatie). Vernieuwing, afwisseling en veranderingen dagen mij uit! Ik kan me verplaatsen in verschillende posities en belangen, makkelijk schakelen en switchen en belanghebbenden en middelen verbinden. Ik ben een generalist, iemand die liever de breedte opzoekt dan de diepte. Hoewel ik de inhoud interessant vind, krijg ik meer energie uit de omgang, beïnvloeding/motivering van en samenwerking met anderen. Door mijn proactieve houding en brede blik zal ik nieuwe ontwikkelingen snel signaleren en deze weten in te schatten op consequenties voor de (interne) bedrijfsvoering en/of aan te passen beleid”.

Het MNR

“Ik heb van huis uit een sterk gevoel voor rechtvaardigheid meegekregen. Mijn ideeën over gelijkwaardigheid bleken achteraf een beetje naïef. Ik ben steeds meer aanwijzingen tegengekomen van sociale en culturele ongelijkheid, maar ook dat deze maatschappelijke verschillen ook steeds groter worden.
Multiculturele samenleving betekent letterlijk gemeenschap waarin meerdere culturen leven. Wat betekenen deze verschillende culturen en welke kennis en ruimte is er om vorm te geven aan de eigen identiteit? In hoeverre is men (bij de overheid) op de hoogte van de culturele diversiteit? In hoeverre wordt hier rekening mee gehouden? Het MNR kan m.i. een belangrijke bijdrage leveren aan het beantwoorden van deze vragen”.

Tolerantie

“Misschien wel erg cliché, maar mijn inspiratiebron zijn mijn ouders. Het zijn volhouders en harde werkers. Ik ben opgegroeid in een gezin dat rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid hoog in het vaandel heeft staan. Mijn ouders hebben me van heel kleins af aan geleerd niet te oordelen en iedereen te respecteren. Je hoeft niet alles te accepteren wat de ander denkt, zegt of doet maar je zult het wel tolereren.
Tolerantie is het verdraagzaam zijn ten opzichte van mensen die anders over zaken denken dan dat jij doet. Het tolerant zijn zegt niets over de inhoudelijke zaken van datgene wat de ander denkt, zegt of doet. Het tolerant zijn zegt iets over jouw houding ten opzichte van de ander”.

Boek:Huh?! Omdenken’

“Dit boek staat vol met praktische tips om doemdenkers een positieve instelling mee te geven. Handige tips om om te gaan met lastige collega’s die je niet goed gezind zijn en bazen die je tegenwerken. Het toepassen van de ideeën maakt het leven wat gemakkelijker en creëert ruimte om zelf oplossingen te bedenken als je in een loop hole terecht komt. Dit boek gaat uit van dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Voor de pessimist is het glas halfleeg. Voor de optimist is het halfvol. Het boek ‘Huh?!’ gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan?”

‘The Shawshank Redemption’

“Deze film laat heel mooi zien hoe je met verantwoordelijkheid, kennis en macht om kunt gaan, zelfs in de meest benarde omstandigheden en uitzichtloze sitwwwies”.

Vrije tijd

Lid Medezeggenschapsraad basisschool De Schalm Rotterdam.
Activiteiten: koken, lekker eten, uitstapjes met het gezin, lezen, films kijken, zonvakanties, wandelen.

Gevulde druivenbladeren (Sarma)

“Mijn lievelingsgerecht is Sarma”
Ingrediënten 4 personen
1 pot druivenbladeren (verkrijgbaar in een Turkse winkel)
2 bekers/glazen couscous (glas van 200 ml)
2 uien
half beker/glas olijfolie
2 eetlepel tomaten- en/of peperpuree
1 handvol peterselie
1 groene peper
1 rode paprika
1 tomaat
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel zout (naar smaak)
2 citroenen

Leidinggeven

“Mijn ambitie is om uiteindelijk door te groeien naar een leidinggevende functie binnen de rijksoverheid.
Ik vind het geweldig om de trigger te vinden die mensen beweegt/stimuleert waardoor ze met elkaar op een prettige manier de (organisatie)doelen bereiken. Het interesseert me hoe mensen in elkaar zitten en waar de verschillen liggen in karakters, competenties, talenten, interesses etc. Het faciliteren van processen, het zoeken naar het gemeenschappelijke belang en op welke manier de samenwerking optimaal kan worden vormgegeven is voor mij een uitdaging die energie geeft”.

Tot Slot

“Diversiteit (en de tolerantie hiervoor) zorgt voor innovatie en levendigheid!”