Introductie
Ik ben Caimi Chu en werk sinds 1-1-2023 bij de Belastingdienst, directie MKB, kantoor Amsterdam als specialist omzetbelasting. Ik ben de trotse moeder van 2 dochters, van 13 en 10 jaar oud.
Ik ben geboren in een dorp in China (Zhejiang provincie, wencheng county) en woon sinds mijn 6de in Nederland in het kader van gezinshereniging. Ik ben een derde-cultuur kind als het ware. Opgegroeid tussen 2 culturen en zoveel mogelijk assimileren en aanpassen.
Als kind wilde ik stewardess worden, de wereld over vliegen.
Een netwerk als het MNR is belangrijk om met andere bi-culturele collega’s te verbinden en herkenning te vinden. Het is fijn om ervaringen te kunnen delen in een “safe space”. Ik merk dat nu steeds meer. Ervaringen delen, van elkaar leren en daardoor groeien. Ik hoop dat het MNR nog meer leden gaat krijgen en ook meer een rol van betekenis kan spelen in de polarisatie in de politiek maar ook samenleving. Je moet immers de wereld zien door ramen maar ook spiegels. Dat missen wij vaak. Ik in ieder geval wel. Het gevoel dat je er niet mag zijn of dat je het niet kan bereiken. Je herkent je nergens in.
Interesse(s)
Ik haal oprecht voldoening uit het helpen van anderen zonder er iets terug voor te verwachten/krijgen.
Ik zou iedereen willen aanraden om het boek van Joris Luyendijk, de zeven vinkjes te lezen. Het gaf mij veel inzichten. Het niet hebben van 1 of meerdere vinkjes betekent dat je vaak veel harder hebt moeten werken om hetzelfde te bereiken als de zeven vinkjes. Dat moeten we meer gaan waarderen en erkennen. Ondanks dit heb je het gehaald. Wees er trots op.
Vrije tijd
Ik ben veel bezig met mijn dochters, mijn geluk in de wereld. De zorg voor mijn kids en naar pianoles brengen, helpen met huiswerk enzovoort, waardoor ik niet tot weinig tijd aan mezelf besteed. Dat besef ik nu pas en ik wil meer selfcare gaan doen. Maar ook me meer uitspreken over het alledaags racisme die de Nederlandse-Chinezen, en mijn kinderen, ervaren. Ik ben een hoogsensitief persoon (HSP) en kan daarom ook niet goed tegen onrechtvaardigheid. Het raakt me diep. Daarom ook dat ik binnen de belastingdienst bij het medewerkersnetwerk “Vier de verschillen” een community “derde-cultuur kind” ben gestart. Om meer met elkaar te verbinden en ook mentale gezondheid meer aandacht te geven. Dat is een onderbelicht thema in ons cultuur, en dat is een understatement. Het is een taboe om het te bespreken.
Voornemens
Mijn doel is om de community derde-cultuur kind verder uit te bouwen en op een gegeven moment over te dragen aan de jongere generatie. Die zijn vaak zelfbewuster. Voor de jongeren is een inclusieve werkplek een must en/of vanzelfsprekendheid. Echter, we zijn er helaas nog niet.
Een ander voornemen is om mij niet meer aan te passen of te pleasen. Dit lijkt op een patroon in mijn leven. Mijn advies: ‘kies echt voor jezelf, negeer wat anderen, zoals familie of vrienden van jouw keus/leven vinden. Jij bent het belangrijkste’. ‘Volg je hart (je liefde) en zit niet teveel in het denken’.
Tot slot
Ik wil iedereen aanraden om te blijven werken aan de persoonlijke ontwikkeling. Neem een coach (liefst bi-cultureel) of doe een loopbaangesprek. Doe je nu wat je hart ingeeft of eerder wat de omgeving (familie) van jou verwacht? Je kunt niemand gelukkig maken en stop met pleasegedrag, want het is nooit (goed) genoeg. Je bent nooit te oud om te leren. Laat geld of angst je niet belemmeren voor een volgende loopbaanstap.
En neem gerust een kijkje op mijn community als je voor de Belastingdienst (inclusief Douane en Toeslagen) werkt. Ik vind het leuk om te verbinden met andere mensen, van welke cultuur dan ook.
Levenstips:
Ken je zelf.
Verbind je met anderen.
Vier het leven.
Travel is the only thing you buy that makes you richer!
Zorg eerst goed voor jezelf, dan pas kun je goed voor anderen zorgen!
Link naar mijn community “derde cultuur kind”
Introductie
Mijn naam is Giacomo Galli. Ik werk als senior beleidsmedewerker klimaatadaptatie Caribisch Nederland bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Ik ben van jongs af aan geïnteresseerd in ongelijkheid, dit hebben mijn ouders mij meegegeven. Daarnaast heb ik van mijn vader ook een zekere voorliefde voor natuurwetenschappen meegekregen. Dit resulteerde uiteindelijk in een studie internationaal land- en waterbeheer in Wageningen. Na mijn studie kwam ik in het veld van ontwikkelingssamenwerking terecht en heb ik op veel plekken van de wereld gewerkt. Steeds vaker bevond ik mij ook in gesprekken met verschillende rijksdiensten over het verbeteren van het internationale waterbeheer. Op een gegeven moment dacht ik ‘laat ik het van binnenuit proberen’ en nu werk ik 3 jaar bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Inmiddels had ik ook een vrouw en twee kinderen en was ik een beetje klaar met intercontinentale reizen.
Al vrij vroeg heb ik mij aangemeld voor het MNR. Voor mijn werk is het belangrijk om meerdere geluiden en perspectieven te horen. Binnen mijn directe kring van collega’s is er toch sprake van een zekere homogeniteit, zowel in culturele achtergrond als opleidingsniveau. Het MNR helpt mij om af en toe uit die bubbel te breken en zo te kunnen reflecteren buiten de gebaande paden om. Ook als persoon vind ik het erg fijn om onderdeel uit te maken van een multicultureel netwerk. Ik ben geboren in Italië en als kind naar Nederland gekomen. Je zou kunnen zeggen dat ik inmiddels volledig geassimileerd ben, maar af en toe voel ik mij toch de buitenstaander. Overigens heb ik dat gevoel ook als ik in Italië ben. Mijn vrouw is Surinaams-Nederlander en we leren ook een hoop van elkaar op dit vlak.
Interesse(s)
Een van mijn grote passies is eten en voedsel in het algemeen. Zo ben ik lid van een oogsttuin, waar ik elke week samen met mijn kinderen groenten oogst. Ook bak ik zelf brood en allerlei aanverwante zaken. Gedeeltelijk is mijn liefde voor eten cultureel bepaald en heb ik het ook vanuit thuis meegekregen. Maar ook zijn er veel initiatieven in Nederland die heel inspirerend, het broodbakken en de oogsttuin heb ik tijdens mijn studietijd in Wageningen ontdekt.
Ik merk dat eten ook voor verbinding zorgt. Elke keer dat ik in een ander plek kom, of het voor werk is of privé, probeer ik mij te verdiepen in de lokale eetcultuur en juist de wat meer ‘uitdagende’ gerechten uit te
proberen. Mensen zien dat en waarderen als je oprecht geïnteresseerd bent in hun eetcultuur.
Vrije tijd
Ik heb kleine kinderen en breng zoveel mogelijk tijd met ze door samen met mijn vrouw. Verder maak ik tijd vrij voor vrienden en ben ik begonnen met rugby, een uitdagende sport wat wel zorgt voor de nodige afleiding. Er is daar ook veel broederschap, wat erg mooi is.
Voornemens
Het dossier waarvoor ik verantwoordelijk ben bevindt zich momenteel volop in de belangstelling, hierdoor neemt de druk toe. Ik hoop mijn rug recht te kunnen houden en mijn bijdrage te kunnen leveren aan plannen die het verschil uitmaken voor de inwoners van Caribisch Nederland.
Tot Slot
‘In the end everything will be ok and if it’s not ok, it’s not the end.’
In the Spotlight…
Ik ben Youssef Boutachekourt, geboren (in 1979) en getogen in Veenendaal. Deze gemeente bevindt zich centraal in het land, midden in een bosrijke omgeving. Ik ben getrouwd en ben een trotsepapa van twee lieve zoontjes van twee en zes jaar. Sinds 1 maart 2022 werk ik als MT-lid bij de directie Samenleving en Integratie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Binnen deze directie ben ik tevens afdelingshoofd van de afdeling Weerbare Samenleving.
Hiervoor heb ik 15 jaar lang bij de Belastingdienst gewerkt waar ik vanaf het begin van mijn loopbaan diverse lijn- en programmamanagement functies heb bekleed. Ik ben blij dat ik deze ervaring heb mogen opdoen in een uitvoeringsorganisatie. In deze organisatie leer je resultaatgericht sturen. Mocht iemand de ambitie hebben om manager te worden dan kan ik een uitvoeringsorganisatie van harte aanbevelen.
Voorheen had ik nooit gedacht bij de Belastingdienst te gaan werken vanwege mijn academische achtergrond. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en ben gepromoveerd op het terrein van culturele diversiteit en (culturele) bedrijfsstrategieën. Dan ligt de Belasting niet gelijk voor de hand. Desondanks heb ik de opgedane expertise ook bij de Belastingdienst (deels) kunnen toepassen.
Echter, de stap naar de directie Samenleving en Integratie was mij voor een mooie stap die inhoudelijk beter aansluit bij mijn interesses en profiel. Ik ben van nature zeer maatschappelijk betrokken en probeer in elke functie een bijdrage te leveren aan een harmonieuze samenleving. De plek waar ik nu zit is bij uitstek een plek waar ik dat goed kan doen.
Als manager stuur je een afdeling inhoudelijk aan en werk je samen met heel veel collega’s, zowel van je eigen afdeling als daarbuiten. Vanuit deze rol ben ik bezig met visies te ontwikkelen en mensen hierin mee te nemen. Dit is iets wat me erg ligt en waar ik ook veel energie van krijg.
Ik had van tevoren nooit gedacht dat mijn loopbaan er zo uit zou zien. Als bedrijfskundige was ik meer gericht op werken voor bedrijven als Shell, Unilever of Philips. Maar van binnen ben ik zo maatschappelijk betrokken dat het werken voor de (rijks)overheid mij meer trok en trekt.
Ik ben heel blij dat er een multicultureel netwerk voor rijksambtenaren is. Zo’n netwerk is niet alleen waardevol omdat het als platform gebruikt kan worden voor leden om te netwerken. Maar het is ook waardevol m.b.t. het agenderen van cultuursensitieve onderwerpen die normaliter niet geagendeerd worden. Voor mij is het fijn om in contact te komen met collega’s van andere departementen die ik normaliter in mijn werk niet tegenkom.
Mijn passie zit in het reizen. Het leven is al zo kort. Ik probeer zoveel mogelijk kennis te maken met verschillende culturen. Verder zijn er zo veel mooie plekken op deze wereld dat ik er zoveel mogelijk van wil zien.
Ik raak gepassioneerd door mensen die op een inspirerende manier het goede in mensen naar boven weten te halen. Als ik de verhalen lees van de verschillende profeten die hebben geleefd met hun vredelievende boodschappen dan inspireert mij dat enorm. Recenter in de geschiedenis beschouw ik Nelson Mandela als een zeer inspirerende man. En dichterbij huis vind ik dat ook van Jan Terlouw.
Wat betreft boeken en films lees en kijk ik graag naar boeken/ films die die een kritische reflectie geven op (ongewenste) ontwikkelingen in de samenleving. Voorbeelden hiervan zijn Mississippi Burning en American History X.
In mijn vrije tijd ga ik graag met mijn gezin op stap. Elke zondagochtend voetbal ik in competitieverband. Hier geniet ik van en op deze manier probeer ik ook mijn conditie op peil te houden.
Momenteel ben ik erg dankbaar als ik kijk hoe mijn leven er nu voorstaat. Ik geniet van elk moment, zowel privé als zakelijk. Mijn advies aan een ieder is om op een plek te zitten waar je het verschil kan maken en waar je passie ligt. Verder is mijn levensmotto: Carpe Diem.
“Ik ben Robin Ansara, geboren en getogen in Zuid-Afrika. Mijn moeder is Nederlandse en mijn vader was Zuid-Afrikaans. Als kind was ik gefascineerd door mijn Opa die als hoofd betonuitvoerderbruggen in veel landen in Afrika heeft gebouwd. Ik heb daardoor besloten om de opleiding Bachelor of Science in Engineering (BSc – Civil engineering) te doen. Direct na mijn studie heb ik 2 jaar voor de provincie Kwa Zulu Natal (Department of Transport) gewerkt.
Eind 1998 hebben mijn vrouw (Angela) en ik besloten om naar Nederland te verhuizen. Ik had de Nederlandse nationaliteit van mijn moeder en heb familie in Nederland wonen. Dus dat was een leuke mogelijkheid voor ons. Ik was toen 24 jaar oud. Angela en ik hebben helaas geen kinderen wegens haar auto-immuun ziekte”.
“Na 4 jaar bij ingenieursbureaus gewerkt te hebben, heb ik besloten om bij de Bouwdienst (Rijkswaterstaat) te gaan werken. Ik ben nu werkzaam bij Rijkswaterstaat (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat), Grote Projecten & Onderhoud, afdeling Instandhouding Constructies & Onderhoud – Strategie en Methodiek. Ik vervul de functie van Expert Vastgoed en Infrastructuur. Ik houd mij bezig als Asbestadviseur, (Lead)-Auditor en zit in de medezeggenschap. Ik werk intussen 20 jaar, in verschillende functies, voor Rijkswaterstaat.
Ik onderscheid me door kritisch te denken en doordat ik snel verbanden zie van raakvlakken tussen verschillende relevante onderwerpen. Van onderwerpen waar ik me op focus, heb ik goede en diepe vakinhoudelijke kennis. Ik weet voor die onderwerpen precies hoe de vork in de steel zit. Kenmerkend zijn mijn kritische houding, waarbij ik vragen stel en relativeer, mijn pragmatische aanpak en mijn betrokkenheid”.
“Ik ben nu ongeveer 10 jaar lid van het MNR. Ik ben een keer mee geweest met 2 collega’s die leden waren en was er meteen enthousiast over. Het heeft mij de gelegenheid gegeven om kennis te maken met de verschillende ministeries binnen de overheid. Daarnaast ben ik verrast door de diverse werkzaamheden die verschillende leden doen voor de overheid. Naast het grote netwerk worden vaak workshops gegeven met de focus op een stukje zelfontwikkeling. Deze zijn heel leerzaam en af en toe wordt een leuk werkbezoek georganiseerd welke super interessant is. Ik denk bijvoorbeeld aan het werkbezoek aan de douane bij Schiphol. Dat werkbezoek heeft heel veel indruk op mij gemaakt.
Ik ben gefascineerd door mensen zoals Elon Musk en Richard Branson. Zij kennen geen grenzen. Ik ben erg onder de indruk van wat ze hebben bereikt en hun doorzettingsvermogen. Daarnaast ben ik geïnspireerd door het leven van Winston Churchill & Frida Kahlo. Hun levensverhalen zijn inspirerend en ik kijk met bewondering naar wat ze hebben gedaan onder vaak heel moeilijke omstandigheden.
Over het algemeen lees ik (en luister ik naar) veel geschiedenis- en biografie boeken. Maar mijn meest favoriete boek is Dune door de sciencefictionschrijver Frank Herbert. Dit is een sciencefiction boek en bestaat uit een mix van politiek, religie, mystiek, filosofie, ecologie, relaties en een beetje actie. Hij heeft een hele wereld gecreëerd waar je ingezogen wordt. Ook als jij niet van sciencefiction houdt, raad ik dit boek aan omdat het uit heel veel verschillende aspecten van het leven bestaat en ook nog vermakelijk is”.
“In mijn vrije tijd houd ik van tekenen en schilderen. Dit doe ik de laatste 3 jaar en ben nog aan het leren. Ik ben best trots op sommige stukken die ik heb gemaakt. Verder doe ik aan hardlopen en fitnessen. Als Zuid-Afrikaan houd ik heel veel van rugby. Wanneer de Springbokken spelen (het nationale team van Zuid-Afrika) kijk ik natuurlijk. Af en toe word ik gevraagd om bij mijn oude rugbyclub, Rugbyclub Nieuwegein, te fluiten. Verder hou ik van reizen, musea bezoeken en live rockmuziek. Ik ga bijna jaarlijks naar Pinkpop en verder andere leuke optredens van bands, bijvoorbeeld The Rolling Stones, Simple Minds & The Killers in het afgelopen jaar.
Ik wil me verder blijven ontwikkelen om een stap omhoog binnen de Rijksorganisatie te kunnen maken. Het lijkt mij leuk om dit in de richting van Assetmanagement, Instandhouding of als veiligheidsadviseur aan de slag te gaan. Door mijn reguliere werkzaamheden uit te voeren, in combinatie met aanvullende cursussen en trainingen blijf ik me ontwikkelen.
Tot slot
Ik vind het belangrijk om mezelf te kunnen zijn en gebruik te maken van mijn eigen krachten. Dus mijn motto is: blijf trouw aan jezelf en “Keep on keeping on!”.
Introductie
Ik heet Judith Sandriman en werk bij de luchtvaartinspectie als senior-adviseur. Goed luisteren, mee denken, je goed kunnen inleven en nieuwsgierig blijven is daarbij van belang. Bij de overheid werken heeft een groot voordeel: geen dag is hetzelfde! In mijn werk is er altijd wel weer een interessante casus waar ik mee aan de slag kan.
Geboren en getogen in Paramaribo, Suriname heb ik mij zowel daar als hier met “community service” beziggehouden. Mijn sociale betrokkenheid maakt dat ik mij naast mijn studie of werk altijd inzet voor een ander. Het geeft mij meer zin in het leven, alsook het organiseren van activiteiten en het samenbrengen van kennis en kunde.
Ik vind de mens mooi in al haar facetten en in alle fasen. Zo zie ik dat MNR iemands inzichten verrijkt door hun evenementen, waarin ook ruimte is voor gezelligheid en netwerken. MNR is naar mijn mening een belangrijke schakel voor de rijksdienst, want je zoekt de samenwerking makkelijker op als je elkaar al een keer gezien en gesproken hebt. Toen ik nieuw was bij het Rijk vond ik het een fijne manier om anderen te leren kennen. Het gaf mij tevens een breder beeld van de hele Rijksoverheid. MNR maakt het Rijk rijker met hun diversiteit aan prikkelende thema’s die de leden uit verschillende onderdelen van de overheid verbindt.
Interesse(s)
Naast het juridisch adviseren zet ik mij ook in als coach voor het Rijk, mediator en als trainer van Management Drives.
Vrije tijd
Ik hou van lezen, wandelen en reizen. Samen koken en eten doe ik graag. Het is een sociale activiteit en een goed middel om gesprekken met anderen te voeren. Kookclubs helpen daar goed bij. Het verrijkt mijn kennis, mijn vriendenkring en ik eet er lekker. Ik kan het eenieder aanraden eentje te organiseren of er aan deel te nemen. Voor tips hoe je dat betaalbaar houdt mag je me altijd benaderen;-)
Verder schrijf ik onder andere als gastblogger over de rituelen bij het overlijden.
Voornemens
Mijn voornemen is om met coaching en managementdrives meer mensen in hun kracht te laten staan. Te laten genieten van hun unieke IK.
Tot slot
Een mens is een sociaal wezen, je kan niet zonder een ander. Laten wij elkaar helpen de wereld elke dag een beetje mooier te maken. Elk vanuit zijn eigen talenten.