In the Spotlight…
Ik ben Youssef Boutachekourt, geboren (in 1979) en getogen in Veenendaal. Deze gemeente bevindt zich centraal in het land, midden in een bosrijke omgeving. Ik ben getrouwd en ben een trotsepapa van twee lieve zoontjes van twee en zes jaar. Sinds 1 maart 2022 werk ik als MT-lid bij de directie Samenleving en Integratie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Binnen deze directie ben ik tevens afdelingshoofd van de afdeling Weerbare Samenleving.
Hiervoor heb ik 15 jaar lang bij de Belastingdienst gewerkt waar ik vanaf het begin van mijn loopbaan diverse lijn- en programmamanagement functies heb bekleed. Ik ben blij dat ik deze ervaring heb mogen opdoen in een uitvoeringsorganisatie. In deze organisatie leer je resultaatgericht sturen. Mocht iemand de ambitie hebben om manager te worden dan kan ik een uitvoeringsorganisatie van harte aanbevelen.
Voorheen had ik nooit gedacht bij de Belastingdienst te gaan werken vanwege mijn academische achtergrond. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en ben gepromoveerd op het terrein van culturele diversiteit en (culturele) bedrijfsstrategieën. Dan ligt de Belasting niet gelijk voor de hand. Desondanks heb ik de opgedane expertise ook bij de Belastingdienst (deels) kunnen toepassen.
Echter, de stap naar de directie Samenleving en Integratie was mij voor een mooie stap die inhoudelijk beter aansluit bij mijn interesses en profiel. Ik ben van nature zeer maatschappelijk betrokken en probeer in elke functie een bijdrage te leveren aan een harmonieuze samenleving. De plek waar ik nu zit is bij uitstek een plek waar ik dat goed kan doen.
Als manager stuur je een afdeling inhoudelijk aan en werk je samen met heel veel collega’s, zowel van je eigen afdeling als daarbuiten. Vanuit deze rol ben ik bezig met visies te ontwikkelen en mensen hierin mee te nemen. Dit is iets wat me erg ligt en waar ik ook veel energie van krijg.
Ik had van tevoren nooit gedacht dat mijn loopbaan er zo uit zou zien. Als bedrijfskundige was ik meer gericht op werken voor bedrijven als Shell, Unilever of Philips. Maar van binnen ben ik zo maatschappelijk betrokken dat het werken voor de (rijks)overheid mij meer trok en trekt.
Ik ben heel blij dat er een multicultureel netwerk voor rijksambtenaren is. Zo’n netwerk is niet alleen waardevol omdat het als platform gebruikt kan worden voor leden om te netwerken. Maar het is ook waardevol m.b.t. het agenderen van cultuursensitieve onderwerpen die normaliter niet geagendeerd worden. Voor mij is het fijn om in contact te komen met collega’s van andere departementen die ik normaliter in mijn werk niet tegenkom.
Mijn passie zit in het reizen. Het leven is al zo kort. Ik probeer zoveel mogelijk kennis te maken met verschillende culturen. Verder zijn er zo veel mooie plekken op deze wereld dat ik er zoveel mogelijk van wil zien.
Ik raak gepassioneerd door mensen die op een inspirerende manier het goede in mensen naar boven weten te halen. Als ik de verhalen lees van de verschillende profeten die hebben geleefd met hun vredelievende boodschappen dan inspireert mij dat enorm. Recenter in de geschiedenis beschouw ik Nelson Mandela als een zeer inspirerende man. En dichterbij huis vind ik dat ook van Jan Terlouw.
Wat betreft boeken en films lees en kijk ik graag naar boeken/ films die die een kritische reflectie geven op (ongewenste) ontwikkelingen in de samenleving. Voorbeelden hiervan zijn Mississippi Burning en American History X.
In mijn vrije tijd ga ik graag met mijn gezin op stap. Elke zondagochtend voetbal ik in competitieverband. Hier geniet ik van en op deze manier probeer ik ook mijn conditie op peil te houden.
Momenteel ben ik erg dankbaar als ik kijk hoe mijn leven er nu voorstaat. Ik geniet van elk moment, zowel privé als zakelijk. Mijn advies aan een ieder is om op een plek te zitten waar je het verschil kan maken en waar je passie ligt. Verder is mijn levensmotto: Carpe Diem.
“Ik ben Robin Ansara, geboren en getogen in Zuid-Afrika. Mijn moeder is Nederlandse en mijn vader was Zuid-Afrikaans. Als kind was ik gefascineerd door mijn Opa die als hoofd betonuitvoerderbruggen in veel landen in Afrika heeft gebouwd. Ik heb daardoor besloten om de opleiding Bachelor of Science in Engineering (BSc – Civil engineering) te doen. Direct na mijn studie heb ik 2 jaar voor de provincie Kwa Zulu Natal (Department of Transport) gewerkt.
Eind 1998 hebben mijn vrouw (Angela) en ik besloten om naar Nederland te verhuizen. Ik had de Nederlandse nationaliteit van mijn moeder en heb familie in Nederland wonen. Dus dat was een leuke mogelijkheid voor ons. Ik was toen 24 jaar oud. Angela en ik hebben helaas geen kinderen wegens haar auto-immuun ziekte”.
“Na 4 jaar bij ingenieursbureaus gewerkt te hebben, heb ik besloten om bij de Bouwdienst (Rijkswaterstaat) te gaan werken. Ik ben nu werkzaam bij Rijkswaterstaat (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat), Grote Projecten & Onderhoud, afdeling Instandhouding Constructies & Onderhoud – Strategie en Methodiek. Ik vervul de functie van Expert Vastgoed en Infrastructuur. Ik houd mij bezig als Asbestadviseur, (Lead)-Auditor en zit in de medezeggenschap. Ik werk intussen 20 jaar, in verschillende functies, voor Rijkswaterstaat.
Ik onderscheid me door kritisch te denken en doordat ik snel verbanden zie van raakvlakken tussen verschillende relevante onderwerpen. Van onderwerpen waar ik me op focus, heb ik goede en diepe vakinhoudelijke kennis. Ik weet voor die onderwerpen precies hoe de vork in de steel zit. Kenmerkend zijn mijn kritische houding, waarbij ik vragen stel en relativeer, mijn pragmatische aanpak en mijn betrokkenheid”.
“Ik ben nu ongeveer 10 jaar lid van het MNR. Ik ben een keer mee geweest met 2 collega’s die leden waren en was er meteen enthousiast over. Het heeft mij de gelegenheid gegeven om kennis te maken met de verschillende ministeries binnen de overheid. Daarnaast ben ik verrast door de diverse werkzaamheden die verschillende leden doen voor de overheid. Naast het grote netwerk worden vaak workshops gegeven met de focus op een stukje zelfontwikkeling. Deze zijn heel leerzaam en af en toe wordt een leuk werkbezoek georganiseerd welke super interessant is. Ik denk bijvoorbeeld aan het werkbezoek aan de douane bij Schiphol. Dat werkbezoek heeft heel veel indruk op mij gemaakt.
Ik ben gefascineerd door mensen zoals Elon Musk en Richard Branson. Zij kennen geen grenzen. Ik ben erg onder de indruk van wat ze hebben bereikt en hun doorzettingsvermogen. Daarnaast ben ik geïnspireerd door het leven van Winston Churchill & Frida Kahlo. Hun levensverhalen zijn inspirerend en ik kijk met bewondering naar wat ze hebben gedaan onder vaak heel moeilijke omstandigheden.
Over het algemeen lees ik (en luister ik naar) veel geschiedenis- en biografie boeken. Maar mijn meest favoriete boek is Dune door de sciencefictionschrijver Frank Herbert. Dit is een sciencefiction boek en bestaat uit een mix van politiek, religie, mystiek, filosofie, ecologie, relaties en een beetje actie. Hij heeft een hele wereld gecreëerd waar je ingezogen wordt. Ook als jij niet van sciencefiction houdt, raad ik dit boek aan omdat het uit heel veel verschillende aspecten van het leven bestaat en ook nog vermakelijk is”.
“In mijn vrije tijd houd ik van tekenen en schilderen. Dit doe ik de laatste 3 jaar en ben nog aan het leren. Ik ben best trots op sommige stukken die ik heb gemaakt. Verder doe ik aan hardlopen en fitnessen. Als Zuid-Afrikaan houd ik heel veel van rugby. Wanneer de Springbokken spelen (het nationale team van Zuid-Afrika) kijk ik natuurlijk. Af en toe word ik gevraagd om bij mijn oude rugbyclub, Rugbyclub Nieuwegein, te fluiten. Verder hou ik van reizen, musea bezoeken en live rockmuziek. Ik ga bijna jaarlijks naar Pinkpop en verder andere leuke optredens van bands, bijvoorbeeld The Rolling Stones, Simple Minds & The Killers in het afgelopen jaar.
Ik wil me verder blijven ontwikkelen om een stap omhoog binnen de Rijksorganisatie te kunnen maken. Het lijkt mij leuk om dit in de richting van Assetmanagement, Instandhouding of als veiligheidsadviseur aan de slag te gaan. Door mijn reguliere werkzaamheden uit te voeren, in combinatie met aanvullende cursussen en trainingen blijf ik me ontwikkelen.
Tot slot
Ik vind het belangrijk om mezelf te kunnen zijn en gebruik te maken van mijn eigen krachten. Dus mijn motto is: blijf trouw aan jezelf en “Keep on keeping on!”.
Introductie
Ik heet Judith Sandriman en werk bij de luchtvaartinspectie als senior-adviseur. Goed luisteren, mee denken, je goed kunnen inleven en nieuwsgierig blijven is daarbij van belang. Bij de overheid werken heeft een groot voordeel: geen dag is hetzelfde! In mijn werk is er altijd wel weer een interessante casus waar ik mee aan de slag kan.
Geboren en getogen in Paramaribo, Suriname heb ik mij zowel daar als hier met “community service” beziggehouden. Mijn sociale betrokkenheid maakt dat ik mij naast mijn studie of werk altijd inzet voor een ander. Het geeft mij meer zin in het leven, alsook het organiseren van activiteiten en het samenbrengen van kennis en kunde.
Ik vind de mens mooi in al haar facetten en in alle fasen. Zo zie ik dat MNR iemands inzichten verrijkt door hun evenementen, waarin ook ruimte is voor gezelligheid en netwerken. MNR is naar mijn mening een belangrijke schakel voor de rijksdienst, want je zoekt de samenwerking makkelijker op als je elkaar al een keer gezien en gesproken hebt. Toen ik nieuw was bij het Rijk vond ik het een fijne manier om anderen te leren kennen. Het gaf mij tevens een breder beeld van de hele Rijksoverheid. MNR maakt het Rijk rijker met hun diversiteit aan prikkelende thema’s die de leden uit verschillende onderdelen van de overheid verbindt.
Interesse(s)
Naast het juridisch adviseren zet ik mij ook in als coach voor het Rijk, mediator en als trainer van Management Drives.
Vrije tijd
Ik hou van lezen, wandelen en reizen. Samen koken en eten doe ik graag. Het is een sociale activiteit en een goed middel om gesprekken met anderen te voeren. Kookclubs helpen daar goed bij. Het verrijkt mijn kennis, mijn vriendenkring en ik eet er lekker. Ik kan het eenieder aanraden eentje te organiseren of er aan deel te nemen. Voor tips hoe je dat betaalbaar houdt mag je me altijd benaderen;-)
Verder schrijf ik onder andere als gastblogger over de rituelen bij het overlijden.
Voornemens
Mijn voornemen is om met coaching en managementdrives meer mensen in hun kracht te laten staan. Te laten genieten van hun unieke IK.
Tot slot
Een mens is een sociaal wezen, je kan niet zonder een ander. Laten wij elkaar helpen de wereld elke dag een beetje mooier te maken. Elk vanuit zijn eigen talenten.
Mijn naam is Susanna Karapetjan. Ik ben geboren en getogen in Yerevan, de hoofdstad van Armenië. In Yerevan heb ik zuiveltechnologie gestudeerd, waarna ik aan de slag ben gegaan bij het ministerie van Landbouw. Op mijn vijfentwintigste verhuisde ik naar Nederland. Hier woon ik inmiddels zesentwintig jaar, samen met mijn man en twee kinderen. Mijn zoon studeert farmacie aan de Universiteit Utrecht en mijn dochter werkt als advocaat in Amsterdam.
In Nederland heb ik diverse post HBO-opleidingen gevolgd, zoals arbeidsbemiddeling en een managementopleiding. Inmiddels heb ik ruime werkervaring in diverse advies- en leidinggevende functies binnen commerciële ondernemingen en op het terrein van welzijn en maatschappelijke dienstverlening.
Toen ik naar Nederland kwam, wist ik vrij snel dat ik voor mensen met een verschillende achtergrond bruggen wilde bouwen zodat het voor hen eenvoudiger zou zijn om in de Nederlandse samenleving te participeren. Daarvoor richtte ik in 2010 mijn bedrijf SK Consult op waarmee ik mensen intensief begeleidt opdat zij volwaardig deel kunnen nemen aan de maatschappij.
Iedereen is uniek en met mijn bedrijf bied ik ondersteuning op maat aan hen die dat nodig hebben bij de oriëntatie op hun mogelijkheden en de ontwikkeling van hun talenten. Ik probeer altijd het beste in iemand naar boven te halen. Ik zorg ervoor dat mijn cliënten zichzelf wél in de spiegel durven aan te kijken en inzien welke talenten zij hebben.
Ik geloof in een saamhorige, duurzame en inclusieve samenleving. Daarbij is het mijns inziens van belang om uit te gaan van ieders persoonlijke kracht en kwaliteiten. Zodat men in zijn kracht wordt gezet om zo van een punt naar een ander punt te komen en op die basis naar werkelijke resultaten kan streven. Tijdens mijn jarenlange ervaring is gebleken dat deze aanpak op alle niveaus succesvol is. Daarbij geldt als gulden regel: zonder vooringenomenheid en met oprechte interesse met de ander in gesprek gaan. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk dat is.
Laats heeft een Canadese studie aangetoond dat diversiteit tot meer succes op de werkvloer leidt. Iemand kan wellicht niet geheel aan jouw ideaalbeeld voldoen, maar dat wilt nog niet zeggen dat deze vooringenomenheid terecht is. Men zou immers moeten bezien welke toegevoegde waarde ieder individu met zich meebrengt. Dat wil zeggen: niet enkel naar diversiteit streven, maar iemands exclusiviteit opmerken. Dat leidt tot succes!
Drie jaar geleden heb ik de ANBI-stichting ExpertusDico opgericht. ExpertusDico betekent in het Latijn: ik zeg uit ervaring. Al enkele jaren liep ik rond met de gedachte een stichting op te richten die bijdraagt aan een inclusieve samenleving. Degene die het nodig heeft wordt ondersteund om (weer) volwaardig deel te kunnen nemen aan onze maatschappij. Het doel van de stichting is mensen te laten groeien, het beste uit iemand te halen. Op die manier krijgt men zijn of haar eigenwaarde terug waardoor het makkelijker wordt om op een voor hem of haar gepaste (werk)plek terechtkomt.
In de stichting werk ik samen met een team van deskundigen dat speciaal voor dit doel kosteloos zijn expertise en netwerk inzet om anderen hun dromen en doelstellingen te laten verwezenlijken. Ons landelijke netwerk en onze visie op de diverse arbeidsmarkt blijken daarbij steeds weer van toegevoegde waarde. In dat kader mag het MNR niet onvermeld blijven. Sinds de oprichting, zo’n 15 jaar geleden, ben ik daar lid van. Het MNR is voor mij een belangrijk en interessant netwerk dat een grote diversiteit aan culturen en talenten vertegenwoordigt. Door die diversiteit blijven we van elkaar leren. Ik voel mij dan ook als een vis in het water bij het MNR.
Mijn overtuiging dat diversiteit ons veel kan brengen, is ook terug te vinden in mijn voorliefde voor reizen en lezen. Het laat mij kennismaken met andere culturen en tradities. Dat verbreedt steeds weer mijn horizon. Verder houd ik ervan voor familie en vrienden te koken. Gastvrijheid is mij met de paplepel ingegoten
Ik ben Ali Özyürek. In 1981 ben ik in het kader van gezinshereniging vanuit Turkije naar Nederland gekomen. Sindsdien woon ik in Arnhem, ben getrouwd, heb een zoon en een dochter, inmiddels opa van 4 schattige kleinkinderen.
Sinds 1983 werk ik in Arnhem, tot 2010 bij de rechtbank Arnhem. Vanaf 2010 werk ik bij het arrondissementsparket Oost-Nederland, een onder van het Openbaar Ministerie (OM).
Bij de rechtbank heb ik voornamelijk leidinggevende functies gehad. Bij het OM ben ik adviseur bedrijfsvoering. In deze functie hou ik mij bezig met onder andere auditing, kwalititeits- & procesmanagement.
Naast mijn reguliere functie ben ik ook lid van de Ondernemingsraad in de functie van voorzitter. Dit past heel goed bij mijn maatschappelijke betrokkenheid: niet vanaf de zijlijn roeptoeteren maar direct meedenken om het leven nog aangenamer te maken en iets te betekenen voor de collega’s en de organisatie.
In het verleden ben ik een periode raadslid geweest in de gemeenteraad van Arnhem. Al vanaf mijn eerste werkdag bij het Rijk zag ik dat er veel werd en wordt gesproken over de rijksambtenaren met een andere achtergrond, soms positief dan weer negatief en soms ook discriminerend. Ik vind het belangrijk om persoonlijk hier iets van te vinden en daar ook iets te zeggen maar beter is het om dit georganiseerd te doen.
Jaren geleden las ik een artikel over het MNR. De doelstellingen van het MNR spraken mij direct aan en werd direct lid. Sindsdien bezoek ik regelmatig de bijeenkomsten die door het MNR worden georganiseerd. In dit verband wil ik alle collega’s van het MNR bedanken die zich belangeloos inzetten voor een inclusief Nederland.
Ruud Lubbers was en is voor mij een voorbeeldige staatsman: gewoon normaal blijven onder alle omstandigheden. Hij was ook grote voorstander van een multiculturele samenleving.
Het boek van de Duitse schrijver Günter Wallraff “Ik (Ali)” kan ik iedereen aanraden omdat het de uitbuiting van gastarbeiders op een bijzonder goede manier in beeld brengt. Na zoveel jaren is de inhoud helaas nog steeds actueel.
Vrije tijd
In mijn vrije tijd besteed veel aandacht aan het gezin, vooral de kleinkinderen!
Voornemens
Over 3 jaren ben ik onafgebroken 40 jaar bij het Rijk in dienst. Aan het begin van mijn loopbaan kon je na 40 jaar met pensioen. Toen had ik mij voorgenomen om er na 40 jaar gebruik van te maken en dat ga ik ook doen om nog meer van het leven te genieten.
Tot Slot
Wil je door de ander geaccepteerd worden, dan moet jij eerst zelf de ander accepteren zoals zij/hij is.