Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kijk niet zwart-wit, maar in de kleur van de ander

20 januari 2022 @ 14:30 - 17:00

Op 20 januari 2022 werd de online MNR bijeenkomst “Kijk niet zwart-wit, maar in de kleur van de ander” plaatsgevonden. De opkomst was met meer dan 100 deelnemers zeer hoog te noemen.

Met een korte inleiding van het programma nam de dagvoorzitter, Cemil Yilmaz van IZI-Solutions, het woord over. Hij fungeert tevens als interviewer van de uitgenodigde gastsprekers.

Het eerste programmaonderdeel ging over de voorstellen van het tegengaan van institutionele uitsluiting vanwege racisme en discriminatie.  Deze voorstellen zijn in mei 2021 ingediend bij Mariëtte Hamer, destijds de informateur voor het nieuwe kabinet, door een tiental initiatiefnemers en medeondertekend door meer dan 100 organisaties en instellingen. Een van de initiatiefnemers, Hui-Hui Pan van Pan Asian Collective, legde ons uit, waarom dit nodig was! Ook de Aziatische gemeenschap heeft vaak te maken met racisme en discriminatie, ook al laten zij dat niet zo merken.  In de brief aan Mariëtte Hamer zijn 11 voorstellen en acties geformuleerd om te worden meegenomen in het nieuwe Regeerakkoord. Eén voorstel is al gerealiseerd: er is een Nationale Coördinator tegen Discriminatie en Racisme aangesteld per 15 november 2021.

Het tweede onderdeel ging over het voorkomen van etnisch profilering door de overheid. Hierbij werden Dionne Abdoelfiezkan (IZI-Solutions) en Merel Hendrickx, strafrechtadvocaat bij PIPLNJCM, geïnterviewd door Cemil Yilmaz. Etnisch profileren wordt door vele overheidsinstanties toegepast, o.a. door de Politie, Belastingdienst en Koninklijke Marechaussee. Merel Hendrickx is betrokken geweest bij de rechtszaak tegen de Koninklijke Marechaussee. De Haagse Rechtbank oordeelde hierin echter, dat de Koninklijke Marechaussee wél mag kijken naar uiterlijke kenmerken om iemand uit de rij te halen bij beslissingen voor controles. Hoewel de rechtspraak in het voordeel van de Koninklijke Marechaussee is beslist, heeft deze zich nu voorgenomen om geen gebruik meer te maken van etniciteit als indicator binnen profielen of selectiebeslissingen bij haar toezichtstaken. Deze koerswijziging van de Koninklijke Marechaussee is positief te noemen, maar moet wel daadwerkelijk gaan leiden tot een andere werkwijze en beleid. Dat geldt niet alleen voor de Koninklijke Marechaussee, maar voor alle (overheid)geledingen, waar etniciteit nog steeds een onderdeel vormt van risicoprofielen en selectiebeslissingen. Om dit voorgoed uit te bannen, is in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van deze Rechtbank nog steeds noodzakelijk.

Het laatste woord is aan Rabin Baldewsingh, onze eerste Landelijke Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, die op 15 november 2021 enthousiast is begonnen aan zijn nieuwe uitdagende taak. Hij hoopt vóór de zomer zijn eerste beleidsplan van aanpak gereed te hebben. Ook zal hij met alle departementen aan de slag gaan om diversiteit en inclusiviteit duidelijk op de kaart te zetten. Hij zal binnenkort de collega’s voor diversiteit- en inclusiebeleid van alle departementen uitnodigen om hiervoor harde actiepunten te gaan formuleren. Ook zal hij de komende tijd met organisaties in het veld in gesprek gaan om te horen, waar acties mogelijk nodig zijn. Hij is in elk geval de Coördinator voor iedereen, die te maken heeft met discriminatie en racisme. Samen(werken) maakt macht!

 

Gegevens

Datum:
20 januari 2022
Tijd:
14:30 - 17:00

Locatie

online sessie