Keti Koti dialoogtafel

Wat is de Keti Koti Tafel?

De Keti Koti dialoogtafel is een nieuwe traditie, speciaal ontwikkeld om het koloniale- en slavernijverleden en de gevolgen daarvan bespreekbaar te maken. Deelnemers wisselen persoonlijke ervaringen, emoties en inzichten uit. Tijdens de dialoog beantwoorden de deelnemers met elkaar drie vragen rondom een thema dat speciaal voor deze bijeenkomst bepaald is. Het thema voor deze tafel is: “Ruimte voor ongemak”. Meer informatie over de Keti Koti Tafel vindt u op www.ketikotitafel.nl.

Ontmoeting en reflectie

Tijdens de Keti Koti Tafel gaan duo’s met elkaar in gesprek aan de hand van gespreksrondes, waarin luisteren, spreken, en stilte worden afgewisseld. De deelnemers wisselen in een vertrouwelijke en goede sfeer persoonlijke inzichten, ervaringen, emoties en verhalen uit, waarmee ze empathie en begrip kweken voor elkaar. Aan het begin en aan het einde van de bijeenkomst worden rituelen uitgevoerd die verwijzen naar ons slavernijverleden. Tijdens de dialoog wordt een gezamenlijke maaltijd gegeten die herinnert aan het slavernijverleden. Tussen de gesprekken door zingt het koor Fri Yeye treur- en bevrijdingsliederen die op de plantages werden gezongen ten tijde van de slavernij.

Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden, toen nog koloniën van het Nederlands Koninkrijk. Een groot deel van de tot slaaf gemaakten moest hierna nog 10 jaar lang op de plantages werken. Dit gebeurde onder staatstoezicht en was om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de plantagehouders. Daarom stopte de slavernij voor velen in het toenmalige Koninkrijk pas echt in 1873. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden. Tijdens het Herdenkingsjaar staat het Nederlands Koninkrijk stil bij deze pijnlijke, belangrijke, en tot voor kort onderbelichte geschiedenis. En bij hoe deze geschiedenis vandaag de dag nog een rol speelt in het leven van mensen. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt hier in het hele Koninkrijk extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Zo ook binnen OCW met bijvoorbeeld de Keti Koti Tafel op 18 juni. Het Herdenkingsjaar is een kabinetsbrede verantwoordelijkheid en wordt gecoördineerd door OCW. Kijk voor meer informatie over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op www.rijksoverheid.nl/herdenkingsjaar.

Aanmelden per mail Aanmelden kan door mij een mailtje te sturen (k.duraku@minocw.nl). Geef daarbij aan hoe je je identificeert (wit of van kleur) en of je dieetwensen heb