In de Spotlight: Robin Ansara

“Ik ben Robin Ansara, geboren en getogen in Zuid-Afrika. Mijn moeder is Nederlandse en mijn vader was Zuid-Afrikaans. Als kind was ik gefascineerd door mijn Opa die als hoofdbetonuitvoerderbruggen in veel landen in Afrika heeft gebouwd. Ik heb daardoor besloten om de opleiding Bachelor of Science in Engineering (BSc – Civil engineering) te doen. Direct na mijn studie heb ik 2 jaar voor de provincie Kwa Zulu Natal (Department of Transport) gewerkt.

Eind 1998 hebben mijn vrouw (Angela) en ik besloten om naar Nederland te verhuizen. Ik had de Nederlandse nationaliteit van mijn moeder en heb familie in Nederland wonen. Dus dat was een leuke mogelijkheid voor ons. Ik was toen 24 jaar oud. Angela en ik hebben helaas geen kinderen wegens haar auto-immuun ziekte”.

“Na 4 jaar bij ingenieursbureaus gewerkt te hebben, heb ik besloten om bij de Bouwdienst (Rijkswaterstaat) te gaan werken. Ik ben nu werkzaam bij Rijkswaterstaat (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat), Grote Projecten & Onderhoud, afdeling Instandhouding Constructies & Onderhoud – Strategie en Methodiek. Ik vervul de functie van Expert Vastgoed en Infrastructuur. Ik houd mij bezig als Asbestadviseur, (Lead)-Auditor en zit in de medezeggenschap. Ik werk intussen 20 jaar, in verschillende functies, voor Rijkswaterstaat.

Ik onderscheid me door kritisch te denken en doordat ik snel verbanden zie van raakvlakken tussen verschillende relevante onderwerpen. Van onderwerpen waar ik me op focus, heb ik goede en diepe vakinhoudelijke kennis. Ik weet voor die onderwerpen precies hoe de vork in de steel zit. Kenmerkend zijn mijn kritische houding, waarbij ik vragen stel en relativeer, mijn pragmatische aanpak en mijn betrokkenheid”.

“Ik ben nu ongeveer 10 jaar lid van het MNR. Ik ben een keer mee geweest met 2 collega’s die leden waren en was er meteen enthousiast over. Het heeft mij de gelegenheid gegeven om kennis te maken met de verschillende ministeries binnen de overheid. Daarnaast ben ik verrast door de diverse werkzaamheden die verschillende leden doen voor de overheid. Naast het grote netwerk worden vaak workshops gegeven met de focus op een stukje zelfontwikkeling. Deze zijn heel leerzaam en af en toe wordt een leuk werkbezoek georganiseerd welke super interessant is. Ik denk bijvoorbeeld aan het werkbezoek aan de douane bij Schiphol. Dat werkbezoek heeft heel veel indruk op mij gemaakt.

Ik ben gefascineerd door mensen zoals Elon Musk en Richard Branson. Zij kennen geen grenzen. Ik ben erg onder de indruk van wat ze hebben bereikt en hun doorzettingsvermogen. Daarnaast ben ik geïnspireerd door het leven van Winston Churchill & Frida Kahlo. Hun levensverhalen zijn inspirerend en ik kijk met bewondering naar wat ze hebben gedaan onder vaak heel moeilijke omstandigheden.

Over het algemeen lees ik (en luister ik naar) veel geschiedenis- en biografie boeken. Maar mijn meest favoriete boek is Dune door de sciencefictionschrijver Frank Herbert. Dit is een sciencefiction boek en bestaat uit een mix van politiek, religie, mystiek, filosofie, ecologie, relaties en een beetje actie. Hij heeft een hele wereld gecreëerd waar je ingezogen wordt. Ook als jij niet van sciencefiction houdt, raad ik dit boek aan omdat het uit heel veel verschillende aspecten van het leven bestaat en ook nog vermakelijk is”.

“In mijn vrije tijd houd ik van tekenen en schilderen. Dit doe ik de laatste 3 jaar en ben nog aan het leren. Ik ben best trots op sommige stukken die ik heb gemaakt. Verder doe ik aan hardlopen en fitnessen. Als Zuid-Afrikaan houd ik heel veel van rugby. Wanneer de Springbokken spelen (het nationale team van Zuid-Afrika) kijk ik natuurlijk. Af en toe word ik gevraagd om bij mijn oude rugbyclub, Rugbyclub Nieuwegein, te fluiten. Verder hou ik van reizen, musea bezoeken en live rockmuziek. Ik ga bijna jaarlijks naar Pinkpop en verder andere leuke optredens van bands, bijvoorbeeld The Rolling Stones, Simple Minds & The Killers in het afgelopen jaar.

Ik wil me verder blijven ontwikkelen om een stap omhoog binnen de Rijksorganisatie te kunnen maken. Het lijkt mij leuk om dit in de richting van Assetmanagement, Instandhouding of als veiligheidsadviseur aan de slag te gaan. Door mijn reguliere werkzaamheden uit te voeren, in combinatie met aanvullende cursussen en trainingen blijf ik me ontwikkelen.

Tot slot

Ik vind het belangrijk om mezelf te kunnen zijn en gebruik te maken van mijn eigen krachten. Dus mijn motto is: blijf trouw aan jezelf en “Keep on keeping on!”.