Workshop Oplossingsgericht Werken

MNR vroeg mij als trainer ook een klein stukje reflectie te schrijven over de MNR-workshop.

Met veel plezier heb ik deze maatwerk workshop voor MNR samengesteld. De deelnemers hebben een PowerPoint meegekregen waarin de theoretische achtergrond en de uitgangspunten van deze methode zijn samengevat. Waaronder de bouwstenen van Sociaal Constructivisme, NLP en Appreciative Inquiry.

Daarna hebben we de vertaalstap gemaakt naar de praktische toepassing van de theorie. Zo heeft iedereen ook het voorbeeldprotocol meegekregen waarmee alle deelnemers 20 minuten aan het werk zijn gegaan. In duo’s werd om de beurt geoefend met het inzetten van oplossingsgericht werken op het meegebrachte probleem van de ander. Twee vliegen in één klap dus. Een nieuwe werkwijze zelf meteen in de praktijk gebracht én met een stukje oplossing naar huis.

Tot ieders verrassing kon iedereen na twee intensieve uren het eigen werkdocument voor de camera houden met daarop niet alleen de vertaling van probleem naar ‘gezochte oplossing’, maar ook het exacte moment waarop en hoe, welke eerste stap in de richting van de oplossing genomen zou gaan worden.

Enkele reacties van deelnemers na afloop:

“Hele fijne methode die ik nu gewoon ga toepassen! Ik ben blij dat ik ook veel heb aan de deeloplossingen”

“Dat ik meer in oplossingen dan problemen zal gaan denken”

“morgen toe te passen, leerzaam” en ‘Goed om zo tijd te nemen om over mijn uitdagingen te denken, helpt mij zeker, bedank!”

Het gaf mij veel energie te zien hoe geboeid en betrokken alle deelnemers aanwezig waren ondanks de online setting. Super om te zien hoe hard er gewerkt werd en hoe snel de methode opgepikt en toegepast werd met zeer praktisch, direct en nuttig resultaat.

Ik ben natuurlijk best nieuwsgierig wie uiteindelijk ook echt de volgende dag die stappen richting oplossing gezet heeft!

Het was een uitdaging om het in twee uurtjes goed neer te zetten maar het voelt achteraf als meer dan de moeite waard als ik zie wat iedereen eruit gehaald heeft!

Hajati Wieferink

organisatiecoach

Eemnesserweg 71

1221 CW HILVERSUM

M: 06 – 53 29 50 14

www.emergin.company