Opzij: Jones-Bos machtigste vrouw

Renée Jones-Bos is door maandblad Opzij gekozen tot invloedrijkste vrouw van Nederland. Jones-Bos (59) is secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder was ze ambassadeur in Washington. Volgens de jury is Bos-Jones "bepalend voor het aanzien van Nederland in het buitenland".
Jones-Bos is blij met haar nummer één positie in de Top 100 van invloedrijke vrouwen. "Ik ben vereerd met de uitverkiezing tot machtigste vrouw, maar machtig ben ik natuurlijk geenszins. De macht ligt bij de politiek. Invloed heb je wel: door de mensen die je spreekt en de mensen die je met elkaar in contact brengt", zegt ze in Opzij.
Het is de vierde keer dat het maandblad met de lijst komt. Angelien Kemna (2011), koningin Beatrix (2010) en Agnes Jongerius (2009) waren de vorige winnaars. De top 100 is samengesteld aan de hand van tien categorieën. Jones-Bos is gekozen tot algeheel winnaar. De jury stond onder voorzitterschap van Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden.

Tien vrouwen

De tien vrouwen die in de afzonderlijke categorieën op de eerste plek stonden:

Renee Jones-Bos, secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken (openbaar bestuur)
Angelien Kemna, hoofdbeleggingen Algemene Pensioen Groep (bedrijfsleven)
Neelie Kroes, eurocommissaris (politiek)
Birgit Donker, directeur Mondriaan fonds (cultuur)
Sacha Prechal, rechter bij het Hof van Justitie (justitie en openbare orde)
Pauline Meurs, bijzonder hoogleraar Erasmus Universiteit (gezondheidszorg)
Sigrid van Aken, directievoorzitter Goede Doelen Loterijen (goede doelen)
Nancy McKinstry, CEO en bestuursvoorzitter Wolters Kluwer (media)
Louise Gunning, bestuursvoorzitter Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam (onderwijs en wetenschap)