Minister Leers bij Z.O.Z.

Minister Leers was zaterdagmiddag te zien in Z.O.Z., het wekelijks discussieprogramma van de VPRO over samenleving en diversiteit. 

Volgens Leers is het de hoogste tijd om het beeld die Nederlanders hebben van vreemdelingen te kanetelen: ‘We moeten niet neerkijken op mensen die van buiten komen. We hebben ze nog hard nodig.’
Immigranten moeten wel de taal spreken en hun eigen broek kunnen ophouden: ‘Het is niet de bedoeling dat er weer mensen komen die aan de onderkant van de samenleving blijven hangen.’
Leers wil een scherp onderscheid maken tussen kennismigranten en asielzoekers. ‘Asielzoekers moeten veel sneller duidelijkheid krijgen. Ik begrijp wel dat als iemand 10.000 euro heeft betaald om zich naar Nederland te laten smokkelen, het niet snel opgeeft. Maar daar is het asielbeleid niet voor. Dat is er alleen voor mensen die echt voor hun leven vrezen.’ Illegalen zullen strafbaar worden gesteld: ‘De kritiek dat dat onuitvoerbaar is, deel ik niet. Wat niet wil zeggen dat ik ze allemaal in de gevangenis ga gooien. Er zijn andere sancties mogelijk.’ Bekijk hier de uitzending van Z.O.ZBron: http://weblogs.vpro.nl/zoz/